18 Nisan 2013’te Lüleburgaz Belediyesi’nin açtığı yarışma ile elde edilen proje Sıddık Güvendi, Tuna Han Koç, Barış Demir ve Oya Eskin Güvendi tarafından tasarlandı ve yapının inşaatı 2016 yılında tamamlandı. Aynı proje ile Lüleburgaz Belediyesi, 2016 yılında kamu kategorisinde Arkitera İşveren Ödülü’ne layık görüldü.
Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:
Ulaşım yapıları bulundukları kentle buluşma noktalarıdır. Bu nedenle, fonksiyonelliğin yanı sıra simgesel değer taşımalı, özgün ve akılda kalıcı olmalıdır. Amacımız Lüleburgaz kentine, imar planında işaret edilen yarışma arazisi üzerinde verileri iyi analiz ederek çağdaş mimari kriterler ile örtüşen, işlevsel ve sosyal bir şehirlerarası terminal kompleksi kazandırmaktır.
Yarışma alanı Edirne-İstanbul D100 karayolu üzerinde; Murat Hüdavendigar Caddesi ve İstiklal Caddeleri kesişiminde yer almaktadır. Eski terminalin de bulunduğu ve yetersiz kaldığı bu alanda giriş çıkışlar korunarak yeni bir yönelmeye gidilmiştir. Öneri, proje alanına doğu-batı aksında lineer şekilde konumlandırılmıştır. Bu yerleşim tasarımın çıkış noktası olan simgesel ve yapısal örtünün ve terminal binasının Edirne-İstanbul karayolu yönünden algılanmasına olanak vermektedir. Yapının işleyiş planında güney yönü (ön yol) tarafında şehirlerarası otobüs peronları yerleştirilirken; kuzey yönünde kırsala hizmet eden peronlar konumlandırılmıştır.
Terminal içinde total mekan elde etme çabası; iç mekan organizasyonunda etkin rol oynamıştır. Gelen ve giden yolcu bekleme alanları, ticari mekanlar ve bilet gişeleri ile ayrılarak bekleme zamanlarını etkin kılacak sosyal alanlar çözümlenmiş ve iç mekan bütünlüğü fonksiyonel ve yapısal olarak korunmuştur. Bu total mekan kurgusu yapıya dönüşüm potansiyeli de kazandırmıştır.
Terminalin batı ucunda; kentle buluştuğu noktada, simgesel örtü kırılarak etkinleştirilen bir kamusal ön alan tasarlanmış ve burası restoran, kafeterya ve ticari alanlarla desteklenerek sadece terminal kullanıcıları değil bölge halkının da vakit geçirebileceği alanlar elde edilmiştir.
Sonuç olarak; kentle bütünleşen, hem kentlinin hem de bekleyen yolcuların sosyal kullanımını ön planda tutan bir tasarım amaçlanmış, saydam bir yapı ve kent için simgesel değeri olan bir bina tasarlanmıştır.